Белгийски следователи претърсиха офиси на Европейския парламент в рамките на разследване на предполагаема корупция, заради която беше арестуван един заместник-председател, съобщиха от прокуратурата.

Федералната прокуратура на Белгия заяви, че целта на претърсването на помещенията в Брюксел е била да се изземат компютърни данни от 10 служители на парламента.

Замразиха всички активи на заместник-председателя на ЕП Ева Кайли

Последното претърсване е двадесетото от петък насам, което се извършва в Белгия във връзка с предполагаеми подкупи от страна на домакина на Световното първенство по футбол Катар, за да подобри имиджа си в парламента.

Заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е сред четиримата заподозрени, които белгийските прокурори арестуваха и обвиниха в корупция.

Белгийските прокурори съобщиха, че по време на обиските в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро.

Арести в Брюксел заради корупция в европейския парламент

Гръцкият социалист Кайли и другите заподозрени, на които са повдигнати обвинения, ще се явят в сряда в досъдебната палата в Брюксел, съобщиха от прокуратурата.

Членовете на Европейския парламент обикновено се ползват с имунитет, но в този случай той не действа, тъй като заподозреният е хванат в крачка.

БГНЕС