/ iStock/Getty Images
Североизточните, източните и южните окръзи на Турция са в плен на зимата и обилния снеговалеж, който започна вчера и все още продължава. По информация на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/ има затворени магистрали, закъсали хора и автомобили и са станали десетки катастрофи в окръзите Болу, Диарбекир, Малатия, Кахраманмараш, Артвин, Бингьол и Османийе. Има и загинали.


По високите части на Източното Черноморие и в Източен Анадол има опасност от лавини. Предупреждава се населението да не излиза навън.

Очаква се тежката зимна обстановка да продължи до към края на тази седмица.


Бедствена е ситуацията в южния град Газиантеп, където обичайно почти не вали сняг. Градът е разположен на около 120 км от границата със Сирия.

Обилен снеговалеж е парилизирал живота в целия окръг Газиантеп от вчера насам. Валията Давут Гюл съобщи, че са били спасени 2900 бедстващи души и 1900 коли, закъсали на пътя. По думите му обаче има още бедстващи хора и автомобили, за чието спасяване са изпратени екипи. Затворена е била магистралата Тарсус-Адана-Газиантеп.


В общо 52 града са отменени учебните занятия, служителите с увреждания са в отпуск.

Десетки екипи на АФАД, подкрепяни от жандармерията и екипи на Червения полумесец, са мобилизирани за доставяне на помощ на населението и отварянето на пътищата.

По данни на пътната агенция много тирове са закъсали на магистрала между прохода Болу и Йеничаг, станали са катастрофи, поради което магистралата е затворена за движение в посока към Анкара.

Екипи на Червения полумесец доставят храна на бедстващите.


В окръг Болу е прекъснат достъпът до над 200 села. В Истанбул снощи заваля сняг. Къщите, улиците, колите по високите квартали на мегаполиса са заснежени. През деня снеговалежът спря, но времето остава студено, особено в европейската част, температурата е между 1 и 4 градуса.

От метеорологичната служба обявиха, че се очаква нов снеговалеж.

Повишаване на температурите - до 8 градуса Целзий, метеоролозите предвиждат към края на тази седмица.
БТА