Обиколката на Обама в Европа може да се отрази на популярността му
Обиколката на Обама в Европа може да се отрази на популярността му / снимкa: БГНЕС

Кандидатът на демократите Барак Обама призна, че въпреки популярността, с която се ползва в чужбина, международната му обиколка може да стопи преднината му в проучванията на общественото мнение преди президентските избори в САЩ през ноември, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Не съм сигурен, че политическото влияние ще се усети веднага след края на международната обиколка", заяви Обама на пресконференция на Даунинг Стрийт, резиденцията на британския премиер Гордън Браун, с когото сенаторът от Илинойс се срещна.

"Една от причините, поради които това пътуване ми се струва важно е, че убеден съм в това, проблемите, пред които сме изправени, няма да бъдат напълно разрешени, ако нямаме солидни партньори в чужбина", подчерта Обама. Сенаторът от Илинойс все още има лека преднина пред кандидата на републиканците Джон Маккейн на национално ниво, но тя все повече намалява.

Обама, който завършва в Лондон международната си обиколка, бе приет ентусиазирано в Европа, най-вече в Берлин, където 200 000 души се събраха в четвъртък, за да чуят речта му.