Траурните церемонии и погребението на британската кралица Елизабет Втора миналата година са стрували на британското правителство приблизително 162 милиона лири (около 200 млн. долара), съобщиха от финансовото министерство на страната.

Светът притихна: Последно сбогом с кралица Елизабет Втора 

Погребението на кралицата на 19 септември беше първото държавно погребение в Обединеното кралство след това на бившия премиер Уинстън Чърчил през 1965 г. Събитието, на което присъстваха световни лидери и високопоставени лица, беше предшествано от 10-дневен национален траур след кончината на кралицата на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Стотици хиляди се стекоха в Уестминстърското абатство, за да изпратят най-дълго управлявалия Великобритания монарх. Разходите бяха публикувани в четвъртък като част от писмено изявление пред парламента.

"Приоритетите на правителството бяха тези събития да протекат гладко и с необходимото ниво на достойнство, като същевременно се гарантира безопасността и сигурността на обществеността", заяви в изявление Джон Глен, главен секретар на министерството на финансите.

По време на 10-дневния национален траур във Великобритания бяха разположени хиляди полицаи.

Елизабет и съпругът ѝ, принц Филип, бяха погребани в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

Засега не е публикувана официална цифра за разходите по коронацията на крал Чарлз. Според антимонархическата група "Репъблик" тя е струвала най-малко 100 милиона лири (115 милиона евро).
Асен Георгиев/БТА