Обеззаразиха суши бара, където беше отровен Литвиненко
Обеззаразиха суши бара, където беше отровен Литвиненко / netinfo

Експерти обеззаразиха снощи суши бара Ицу в центъра на Лондон, където на 1 ноември е бил бившият служител на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко, който почина в края на миналата седмица в лондонска болница, а лекарите откриха в тялото му радиоактивния химичен елемент полоний 210, съобщи РИА Новости.

По-рано експерти от Скотланд ярд и от британската Агенция по здравеопазване откриха в ресторанта, който се намира на оживената лондонска улица Пикадили, следи от полоний 210. Следи от радиация са били открити и в хотел Милениум, също в центъра на Лондон, където бившият руски разузнавач се е срещнал на 1 ноември със свои познати, както и в неговия дом.

Представител на британското министерство на здравеопазването съобщи, че около 300 души са позвънили в Агенцията по здравеопазване за консултации във връзка с

възможността от въздействие на радиация върху техния организъм. Британските власти призоваха всички, които на 1 ноември са посетили суши бара и хотела, да се консултират с лекар.

Александър Литвиненко - политически бежанец във Великобритания, бе явен критик на Кремъл. Той разследваше убийството на видната руска журналистка Анна Политковска, която също бе противник на руската власт и президента Путин.

Западните медии и близки на покойния твърдят, че Литвиненко е убит от Москва, което тя категорично отрича.