Обезвредиха експлозивите в дома на масовия убиец от Колорадо
Обезвредиха експлозивите в дома на масовия убиец от Колорадо / снимки: Reuters

Полицейските експерти са обезвредили всички експлозиви в апартамента на масовия убиец от Колорадо, заложени от него, предаде Ройтерс. Според източник от органите на реда в денвърското предградие Орора в сградата вече е възстановено елекрозахранването.

Евакуираните съседи на Джеймс Холмс ще могат да се завърнат скоро в жилищата си, съобщи началникът на местната полиция Дан Оутс, цитиран от Ройтерс. По думите на висшия полицай 24-годишният Холмс, който в петък откри безразборна стрелба по зрителите в киносалон в Орора и уби 12 и рани 58 души, е получил през последните четири месеца голям брой пакети с муниции и материали за изработване на бомби. По-рано бе съобщено, че той е закупил законно 6000 патрона и оръжията, използвани при нападението - полуавтоматична карабина АR-15, пушка-помпа и два пистолета „Глок”.

След залавянето на убиеца, органите на реда работиха часове наред, за да обезвредят капаните, заложени от него с цел да предотвратят безпрепятственото влизане в апартамента му.

Обезвредиха експлозивите в дома на масовия убиец от Колорадо
netinfo

Междувременно полицията на Орора отрече, че втори заподозрян е помогнал на Джеймс Холмс да подготви нападението си. Има многобройни неверни информации в пресата за втори заподозрян, заяви днес говорител на полицията. По този повод
уточнявам, че близък на Холмс беше разпитан през нощта и няма никаква причина да се смята, че е замесен, заяви говорителят Касиди Карсън, цитиран от АФП.

Полицейското опровержение последва информациите в някои медии, че полицията издирва второ лице във връзка с убийството - студент по медицина, който помагал на Холмс. Според тях той се обадил в полицията и заплашил да извърши други актове на насилие, ако Холмс не бъде освободен.

Обезвредиха експлозивите в дома на масовия убиец от Колорадо
netinfo

Масовият убиец от Колорадо е затворен в единична килия, за да бъде защитен от евентуални нападения на други затворници, съобщиха вчера властите в окръг Арапахое, предаде Ройтерс. По думите на окръжния шериф Грейсън Робинсън тази мярка е обичайна при такива случаи, въпреки че няма конкретна заплаха за 24-годишния Холмс. Шерифът добави, че Холмс ще се яви в понеделник пред съда на предварително заседание, на което ще бъде представляван от служебен адвокат.

Масовото убийство стана по време на премиерна прожекция на последния филм от поредицата за Батман - „Черният рицар: Възраждането”. Маскиран като Жокера - врага на Батман - Холмс хвърли две гранати със сълзотворен газ и откри огън по зрителите, като уби 12 души и рани 58, 11 от които са в критично състояние.

Междувременно холивудските студиа заявиха, че няма да публикуват данни за приходите от продажби на билети за прожекциите на филми, посочва Ройтерс. Според осведомени източници, цитирани от агенцията, в петък новият „Батман” е набрал 74 млн. долара от билети, а до края на седмицата се очаква сумата да достигне 173 млн. долара. Но от разпространителя „Уорнър брадърс” не бяха съобщени официални данни.

Към инициативата на „Уорнър” да се премълчат приходите за уикенда се присъединиха и другите големи студиа от Холивуд, което се случва за пръв път, разкрива БТА.

Обезвредиха експлозивите в дома на масовия убиец от Колорадо
netinfo


Актьорът Кришчън Бейл, който изпълнява ролята на Батман във филма, заяви вчера, че не може да изрази с думи ужаса, който е изпитал при вестта за трагедията в предградието на Денвър - Орора.

Белият дом обяви, че днес президентът Барак Обама ще пристигне в Колорадо, за да се срещне с роднини на жертвите от кръвопролитието. По план Обама трябваше да започне в понеделник обиколка из западните щати, но той е решил преди това да се отбие в Орора.