Обезглавеният US журналист Стивън Сотлоф е имал и израелско гражданство
Обезглавеният US журналист Стивън Сотлоф е имал и израелско гражданство / БГНЕС, архив

Американският журналист Стивън Сотлоф, който беше екзекутиран от бойци на групировката "Ислямска държава", е имал и израелско гражданство, съобщи говорителят на израелското външно министерство Пол Хиршсон, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано днес Белият дом потвърди автентичността на видеозаписа с обезглавяването на журналиста.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е "шокиран" от видеозаписа, предаде Франс прес. "Всички сме шокирани от информациите, идващи от Ирак за ужасни убийства на цивилни граждани" от ислямистката групировка "Ислямска държава", заяви Бан Ки-мун.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди като ужасяващо видеото. В изявление, разпространено от Елисейския дворец, Оланд определя екзекуцията като "отвратителна".

"Този варварски акт, след убийството на журналиста Джеймс Фоули, разкрива възмутителната природа" на джихадистката организация "Ислямска държава", посочва Оланд в изявлението си. В изявление от свое име външният министър

Лоран Фабиюс също определи убийството на Сотлоф като отвратително и варварско. Той посочи, че това е нова илюстрация на "безграничното варварство" на провъзгласения от "Ислямска държава" "халифат" в части от Сирия и и Ирак. Срещу терора на този "халифат" трябва да борим по най-решителен начин, подчерта Фабиюс.

Източник: БТА