Обесиха и Обама за Хелоуин
Обесиха и Обама за Хелоуин / снимкa: БГНЕС

Обесиха и манекен на кандидата за президент на САЩ Барак Обама преди Хелоуин, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Извършителите ще бъдат съдени.

Манекенът е бил окачен в университет в Кентъки, а извършителите заявили, че са били вдъхновени от широко разгласеното обесване на манекен на Сара Пейлин в Калифорния. Те са обвинени в кражба, взлом и хулиганство. Постъпката им е била счетена за особено опасна поради расовата принадлежност на Обама.

С обесването се напомняло и за линчовете, провеждани в миналото в бившия робовладелчески щат. Председателят на университета, губернаторът на Кентъки и кметът на Лексингтън са се извинили на чернокожия кандидат-президент.

Четирима студенти в християнско училище в Орегон също обесили манекен на Обама, а немалко хора в Охайо, Калифорния и Индиана са използвали манекени на Обама като декорации за Хелоуин. В същото време, двама бели расисти в Тенеси очакват процес за заговор за убийството на Обама и други 100 афроамериканци.

Обама заявил, че не изпитва притеснения за живота си и подчертал, че расистите в САЩ са маргинализирани от неговата кандидатура. "Открих, че хората не се интересуват какъв цвят си, а можеш ли да се справяш", казал той в Пенсилвания след новините от Тенеси.