Обама за екипажа на Аполо 11:  Истински американски герои
Обама за екипажа на Аполо 11: Истински американски герои / снимкa: БГНЕС

Американският президент Барак Обама поздрави в Белия дом екипажа на "Аполо 11", отбелязвайки 40-годишнината от покоряването на Луната, и нарече тримата астронавти "истински американски герои", предаде ДПА.

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг, следван от Бъз Олдрин, става първият човек, стъпил на Луната, докато третият член на екипажа Майкъл Колинс остава в орбита.

Мисля, че всички си спомняме момента, в който човечеството най-сетне се отвърза от тази планета и може да изследва звездите, момента, в който направихме своя собствена стъпка на Луната и оставихме там следа, която е там до днес, каза Обама, пише БТА.

Президентът поиска преразглеждане на програмата "Съзвездие", започната през 2004 г. от предшественика му  Джордж Буш. Нейната цел е завръщането на американци на Луната до 2020 г. като първи етап към пилотирани полети до Марс и по-далечни планети.

Обама си спомни, че като дете на Хаваите е наблюдавал как капсулите, в които се намират австронавти на Аполо, бяха изваждани от морето и връщани на земята.  

САЩ честват събитието в периода от 16 до 24 юли - датите на изстрелването на мисията "Аполо 11" от Кейп Канаверал във Флорида и триумфалното завръщане на астронавтите.