Обама уверено води в надпреварата за Белия дом
Обама уверено води в надпреварата за Белия дом / снимка: БГНЕС

Кандидатът на демократите за президентския пост Барак Обама значително изпреварва съперника си републиканец Джон Маккейн. Това сочат публикуваните вчера данни на изследователския институт "Ангъс рейд", който е анализирал резултатите от 11 анкети, извършени в САЩ от различни социологически служби, предаде ИТАР-ТАСС.

Според данните на института за Обама са готови да гласуват 49.9 процента, а за Маккейн – 43.5 процента от анкетираните. Във всички анкети води младият сенатор от Илиноис, като в шест от тях той е събрал над 50 процента от гласовете на потенциалните избиратели.

Около 6.6 процента от избирателите още не са решили за кого от двамата ще гласуват или смятат да подкрепят други кандидати за президентския пост, отбелязват експертите от "Ангъс рейд".

Друго проучване публикувано днес сочи, че кандидатът на Демократическата партия за Белия дом продължава да води в три ключови щата – Флорида, Охайо и Пенсилвания. Преднината му пред кандидата на републиканците Джон Маккейн обаче намалява, акцентира още проучването.

Обама води с два до десет пункта в трите щата, смятани за изключително важни в предизборната надпревара. От 1960 г. насам нито един кандидат за Белия дом не е печелил, без да постигне победа в най-малко два от тези три ключови щата.

За Обама ще гласуват 47% от избирателите във Флорида, а 45% ще дадат гласа си за Маккейн. В Охайо Обама води с 50% на 43% и с 52% срещу 42% в Пенсилвания. Проучването е осъществено от 27 октомври до 2 ноември сред 1773 души във Флорида, 1574 в Охайо и 1493 в Пенсилвания.