Обама: Свободата на религията по света е важна за националната сигурност
Обама: Свободата на религията по света е важна за националната сигурност / снимки: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама заяви на редовната молитвена закуска, че религиозната свобода по света е важна за националната сигурност и е основен принцип на американската дипломация, предаде АП. Молитвената закуска се състоя в хотел Хилтън във Вашингтон, посочва ИТАР-ТАСС. Форумът се организира по инициатива на Конгреса от 1952 г. и е повод за среща на няколко хиляди представители на различни вероизповедания, допълва агенцията.

„Историята показва, че страните, които спазват правата на народите си, сред които и религиозната свобода, са в крайна сметка най-справедливите, най-мирните и най-проспериращите”, каза Обама, цитиран от АФП.

„Страните, които не спазват тези права, сеят семената на нестабилността, на насилието и на екстремизма”, добави той. Обама призна, че е принуден да работи с правителства, които не споделят изискванията на САЩ относно религиозните свободи, но същевременно се съгласяват да сътрудничат в сферата на сигурността. Като пример той посочи Китай, с който САЩ имат сериозни бизнес отношения. Обама обаче подчерта, че цялостното реализиране на потенциала на Пекин зависи от спазването на универсалните права, по-специално тези на християните, на будистите от Тибет и на мюсюлманите уйгури, отбелязва БТА.

Обама Свободата на религията по света е важна за националната сигурност
netinfo

Обама се спря и на важността на израелско-палестинско споразумение за мир, което да гарантира свободния достъп до религиозните места по Светите земи. Той изрази позиция, че всяко политическо споразумение за Сирия трябва да гарантира религиозната свобода на алауитите, шиитите, християните и сунитите.

На закуската Обама призова лидерите на Китай, Мианма и Нигерия да направят повече за спазването на правата на човека, по-специално на религиозните свободи.

На националната молитвена закуска освен президентът на САЩ традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили на САЩ, а също дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и политически лидери от различни държави.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев сасред участниците, съобщи пресцентърът на партията.