Обама: Стрелбата в Колорадо ни припомня какво ни обединява
Обама: Стрелбата в Колорадо ни припомня какво ни обединява / снимки: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в реч към сънародниците си, че стрелбата на филмова премиера в щата Колорадо припомня какво ги обединява като американци и призова за ден на молитва и размисъл, предаде АФП.

„Тази сутрин на събуждане научихме новината за една трагедия, която ни припомня какво ни обединява като американци”, заяви Обама във Форт Майърс, щата Флорида, в кратко изказване, което замени предварително подготвената му предизборна реч. „Ако може да се извлече някаква поука от тази трагедия, това е, че тя ни напомня колко крехко нещо е животът. Сигурен съм, че много от нас са родители, които са реагирали като мен, когато научих за станалото. Децата ми ходят на кино. Ами ако Малия и Саша бяха в този киносалон?”, добави президентът.

„Съпругата ми Мишел и аз ще имаме възможността да можем да прегърнем малко по-силно дъщерите си довечера и съм сигурен, че и вие ще направите това с вашите деца. Но на родителите, които няма да имат тази възможност, трябва да кажем, че ще сме тук за тях”, каза Обама.

Преди да завърши 7-минутната си реч и да покани събралите се неколкостотин души към спазване на мълчание в памет на жертвите, Обама заяви, че днес трябва да е ден за молитва и размисъл, а не за политика, отбелязва БТА.

Първоначално бе предвидено Барак Обама да посети Орландо като завършек на двудневната си обиколка във Флорида, който е ключов щат за президентските избори на 6 ноември. Заради стрелбата, при която загинаха 12 души, той съкрати обиколката си е се прибра във Вашингтон.

Обама Стрелбата в Колорадо ни припомня какво ни обединява
netinfo

Президентът на САЩ Барак Обама нареди националното знаме да се спусне наполовина на всички обществени сгради, дипломатически мисии и военни бази до 25 юли вечерта в памет на жертвите при стрелбата в Колорадо, предаде АФП. Заповедта важи и за корабите под американски флаг, се казва в указ на Обама.

Междувременно и републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни преустанови предизборната си кампания, подобно на президента Обама, заради стрелбата в кино в щата Колорадо, при която бяха убити най-малко 12 души, предаде ДПА. Р

омни заяви, че се присъединява към Обама в скърбенето за отнетите животи „в няколко мига зло”. „Знаем как злото се преодолява и виждаме тази сила в добротата и състраданието на една ранена общност”, каза Ромни. „Днес е време за скърбене и възпоминание, за протягане на ръка и помагане, за оценяване на нещата, с които сме благословени в живота”, изтъкна Ромни.