Обама се ръкува с Кастро на церемонията в памет на Нелсън Мандела
Обама се ръкува с Кастро на церемонията в памет на Нелсън Мандела / Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама се ръкува с кубинския си колега Раул Кастро на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела. Това е безпрецедентен жест между лидери на двете страни, които са в конфликт от половин век, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кастро се усмихна на Обама, когато той се ръкува с него, докато отиваше към подиума, за да произнесе реч на възпоменателната церемония за бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела.

Ръкостискането не е било предварително планирано, заяви по-късно американски официален представител. „Това не беше предварително планирана среща. Преди всичко днес е ден за почит към Нелсън Мандела и вниманието на президента беше насочено единствено към това на мемориалната служба. Оценяваме, че хора от цял свят участват на тази церемония”, заяви официален представител на Белия дом.

В Куба правителствен сайт видя в жеста надежда за възможно „начало на края на американската агресия”.

Американският президент се ръкува и с бразилската си колега Дилма Русеф, която имаше противоречия с него във връзка с предполагаем шпионаж на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Обама окачестви Нелсън Мандела като "великан на справедливостта", но отбеляза, че много лидери по света са изразявали солидарност с неговата борба за свобода, без обаче да толерират прояви на несъгласие от собствения си народ, предаде Ройтерс.

Дори след смъртта Нелсън Мандела успя да обедини инакомислещи лидери, подчерта генералният секретар на ООН на церемонията в памет на световния герой на помирението, предаде Франс прес. Мандела ненавиждаше омразата, припомни Бан Ки-мун.

"Той ми показа могъщата сила на прошката и умението си да обединява хората". И днес го направи отново, допълни Бан. "Погледнете този стадион - виждаме държавни ръководители, които изповядват различни мнения и хора от всички социални класи. Всички са тук заедно", заяви генералният секретар. "Нелсън Мандела ни показа пътя със сърце, по-голямо от този стадион и заразителна усмивка, която огря света", допълни Бан. "Южна Африка загуби герой и баща, а светът загуби скъп приятел и ментор", допълни той и проговори на ксоза, майчиният език на Мандела: Lala ngoxolo (почивай в мир), tutwini (моите съболезнования) и ndiyabulela (благодаря).

Стотина държавни глави и правителствени ръководители са на трибуните на стадиона в Совето, дошли от САЩ, Китай, Куба, Афганистан и дори от палестинските територии.