Обама: Признайте Хизбула за терористи
Обама: Признайте Хизбула за терористи / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от международната общност да признае "Хизбула" за "терористична организация" по време на посещението си в Израел и Палестинската автономия.

"Всяка страна, която цени справедливостта, трябва да нарече "Хизбула" това, което всъщност представлява - терористична организация", обяви държавният глава в своя реч, очевидно насочена към страните-членки на Европейския съюз, предава БГНЕС.

Изказването на Обама идва повече от месец, след като българското правителство съобщи, че има "обосновани предположения" за участието на ливанската групировка в атентата в Бургас. Резултатите от българското разследване, проведено с партньорството на западни служби, беше приветствано от Израел и Съединените щати. В отговор на новината Вашингтон и Лондон призоваха Евросъюза да включи Хизбула в своя черен списък, но редица държави се обявиха против тези намерения.

Кървавото нападение в четвъртия по големина български град отне живота на петима израелски туристи и един български гражданин. Предполага се, че атаката е извършена от граждани на Австралия и Канада от близкоизточен произход.