Обама призна, че е отчаян от бюджетната парализа
Обама призна, че е отчаян от бюджетната парализа / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама призна, че е отчаян от бюджетната криза в интервю за телевизия Си Ен Би Си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От началото на президентството ми правя големи усилия, за да работя с републиканците, като смекчавам изявленията си. Някои твърдят, че съм прекалено спокоен", подчерта Обама във втория ден на парализата, обхванала държавата заради отсъствието на споразумение в Конгреса относно бюджета за новата бюджетна година.

"Очевидно съм отчаян, защото тази криза е напълно излишна", посочи Обама. Той повтори, че няма да преговаря с републиканските си противници относно вдигане на тавана на дълга, необходимо според министерството на финансите до 17 октомври.

"Отчаян съм от идеята, че ако не кажа на 20 милиона души, че не могат да получат достъп до здравна осигуровка, държавата ще остане парализирана от републиканците", заяви Обама относно искането на републиканците да бъдат отменени някои части на програмата за здравна реформа в замяна на съгласие по приемане на бюджета.

Президентът определи това поведение като безотговорно от страна на републиканците.