Обама прие номинацията
Обама прие номинацията / снимки: БГНЕС
Барак Обама официално прие номинацията на Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ, приемайки бурните аплодисменти на събралите се за речта му 75 000 души, предаде АФП.

Обама заяви, че приема номинацията „с дълбока благодарност и смирение“, с което стана първият афроамериканец, станал кандидат на Демократическата партия – точно 45 години след прочутата реч на Мартин Лутър Кинг, призоваваща за расова хармония. Той заяви на събралата се аудитория, че „техните мечти могат да станат една“, ако обединят усилията си да постигнат промяна. Той не пропусна да се позове на речта на Кинг, заявявайки, че хора „от всеки цвят и вяра“ чувстват, че „нашата съдба е неотделимо свързана и заедно, нашите мечти могат да бъдат една“.

„Ние не можем да вървим сами“, каза 47-годишният сенатор от Илинойс и добави „не можем да се върнем назад“ след „проваленият мандат на Джордж Буш“. След това той се обърна към своя съперник в надпреварата Джон Маккейн, за когото Обама заяви, че той не разбира икономическите проблеми, с които се бори средният американец. „Това не значи, че на Джон Маккейн не му пука. Той просто не ги разбира“, заяви официалният кандидат на Демократическата партия.

Под звуците на патриотична музика, Барак Обама се обърна към Маккейн с думите „Имам новина за теб, Джон Маккейн, всички ние поставяме страната си пред всичко“. Обама не пропусна и невероятните аспекти на историческия си поход към Белия дом. „Знам, че не съм най-вероятният кандидат за тази длъжност“, каза той, „нямам типичното родословие, не съм прекарал кариерата си във Вашингтон“. Но „тези избори никога не са били за мен, а за вас“, заяви той на събралите се поддръжници.

Новото ежедневно изследване на Gallup сочи, че популярността на Обама показва признаци на повишаване след конвенцията. Преди началото й Gallup обяви, че и двамата кандидати са наравно с 45 процента от гласовете.