Обама предложи пакет от мерки за намаляване на безработицата
Обама предложи пакет от мерки за намаляване на безработицата / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама призова да бъде приет нов пакет от мерки, предвиждащи държавни разходи с цел намаляване на безработицата, която достигна най-високите стойности от десетилетия, предадоха световните агенции. Той каза това в реч пред института "Брукингс" във Вашингтон. Спестените средства от правителствената програма за облекчаване от проблемните активи (TARP) биха могли да се използват за запълване на дефицита и за финансиране на програми в подкрепа на създаването на работни места, посочи президентът. Според него обаче "няма просто решение".

Мерките предвиждат нови разходи за десетки милиарди долари и трябва да бъдат одобрени от Конгреса. Планира се намаляване на данъците за малкия бизнес, нови инвестиции в инфраструктурни проекти и данъчни облекчения за ремонти на жилища с цел повишаване на енергийната ефективност. Според Белия дом пакетът от мерки за спасяване на финансовата система, приет през октомври 2008 г., е струвал с около 200 млрд. долара по-малко от очакваното. Много банки вече започнаха да изплащат спасителните кредити, които получиха в разгара на кризата на Уолстрийт.

Обама не посочи каква част от тези 200 млрд. долара иска да се използват за стимулиране на създаването на нови работни места и каква част ще бъде насочена към намаляване на бюджетния дефицит, допълва БТА. Според високопоставен правителствен служител само за инвестиции в инфраструктурата ще бъдат отделени 50 млрд. долара.

Така скъпите на американския президент "зелени" работни места няма да бъдат забравени, отбелязва Франс прес. За целта са предвидени данъчни насърчения на собствениците, които направят къщите си по-екологични чрез изолация и енергоспестяващи ремонтни дейности.

Конгресът вече започна да обсъжда пакет от мерки. Някои предложения предвиждат да бъдат предоставени над 20 млрд. долара за подобряване на жилищата по програма, която ще прилича на схемата "кеш за брички".

Новата програма за инвестиции ще допълни безпрецедентния пакет от стимулиращи мерки за 787 млрд. долара, който бе одобрен през февруари, допълва ДПА.