Обама обвини Ал Кайда за опита за атентат в самолет по Коледа
Обама обвини Ал Кайда за опита за атентат в самолет по Коледа / cнимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама днес за първи път обвини йеменския клон на Ал Кайда, че е въоръжила и обучила  младия нигериец, опитал се да взриви на Коледа американски самолет, предаде АФП.

В ежеседмичното си радиообръщение Обама каза, че именно йеменската групировка на Ал Кайда носи отговорност за опита за атентат, извършен в самолет на американска авиокомпания, летящ от Амстердам за Детройт е подчерта, че САЩ са във война с тези, които сеят омраза и насилие.

Обама съобщи, че е получил предварителните доклади на групите, на които бе възложено да анализират пропуските в сигурността, дали възможност на 23-годишния нигериец да се качи на самолета в Амстердам с експлозиви в дрехите си. Президентът каза, че става дума за човешки грешки и за дефекти на системата, предаде Ройтерс.

Американският президент, който е на почивка на Хаваите, добави, че очаква до няколко дни окончателните изводи и анализи на случилото се, уточнява БТА. Разследването на инцидента, станал на Коледа, продължава и научаваме нови неща за заподозрения, заяви президентът. Изглежда той е бил свързан с Ал Кайда и групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров" го е обучила, доставила му е експлозивите и му е наредила да атакува самолета, летящ за Америка, каза Обама. Тези негови думи са най-конкретното досега изявление, свързващо задържания атентатор с Ал Кайда, отбелязва Ройтерс.

На 25 декември млад нигериец направи опит да се самовзриви в самолет на "Нортуест еърлайнс" малко преди кацането в Детройт. До същински силен взрив не се стигна. Взривното вещество, което атентаторът бе скрил в дрехите си, пламна, но малкият пожар бе бързо потушен, без да пострада самолетът. Пътниците не бяха сериозно застрашени, самият терорист получи не особено сериозни изгаряния.