Обама обявява новата политика спрямо Куба през април
Обама обявява новата политика спрямо Куба през април / снимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще използва предстоящата Американска среща на високо равнище през април в Тринидад и Тобаго, за да предложи маслинена клонка на Хавана, пише днес британският вестник "Гардиън".

   

Белият дом вече предприе мерки за облекчаване на пътуванията на американци от кубински произход в родината им. Освен това бе улеснен и режимът, по който кубински емигранти в САЩ могат да превеждат суми пари в Куба - средства, които са единствения начин за преживяване на стотици хиляди кубински семейства, посочва вестникът.

   

В последно време Куба започна да възстановява позициите си в Латинска Америка. Островната страна бе посетена от президентите на Бразилия, Чили, Доминиканската република, Еквадор и Гватемала, като на всички целта бе да се задълбочат икономическите и политическите отношения. Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва има намерението, който през тази седмица ще посети Вашингтон, ще изтъкне пред Обама, че ембаргото срещу Куба е анахронизъм и проява на отмъстителност.

 

Икономическото ембарго срещу Куба бе наложено от президента Джон Кенеди преди 45 години - на 7 февруари 1962 г. - след като правителството на Фидел Кастро експроприира американските активи на острова.