Обама: Няма да позволим да бъдем тероризирани
Обама: Няма да позволим да бъдем тероризирани / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ увери днес, че страната му не ще позволи да бъде тероризирана след кръвопролитната стрелба в Сан Бернардино, Калифорния, свързвана с терористична дейност от ФБР, предаде АФП.

Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния

"Ние сме американци. Ние браним своите ценности - ценностите на едно отворено и свободно общество. Ние сме силни. Ние сме издръжливи. И няма да се оставим да ни тероризират", заяви Обама в седмичното си обръщение, разпространено от Белия дом.

Според разследващите от ФБР, масовият разстрел от сряда, взел 14 жертви, е бил грижливо подготвен. Засега обаче няма признаци двойката извършители - Саид Фарук и Ташфин Малик, да са членували в голяма организирана група или "клетка".

"Напълно е възможно двамата нападатели да са били радикализирани. Това ще е пример за заплахата, която държим във фокус от години - опасността от хора, които се поддават на насилствени екстремистки идеологии", изтъкна Обама.
"Знаем, че организацията "Ислямска държава" и други групировки дейно насърчават хората в цял свят и у нас да извършват ужасни неща, често като вълци единаци", каза президентът на САЩ.

Мистерията около Сан Бернардино се заплита, заговори се за терористичен акт

Обама призова всички американци към единств - това според него ще е най-добрият отговор, "за да почетат паметта на загиналите в Сан Бернардино" и "да изпратят послание" на всекиго, който би се изправил срещу САЩ.

Източник: БТА