Обама: Ние сме народ, който прави бъдещето
Обама: Ние сме народ, който прави бъдещето / снимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама се опита да привлече подкрепа за вътрешнополитическите си инициативи в обръщението си по радиото и в интернет по случай днешния национален празник, Деня на независимостта, и се позова на духовното начало, завещано от бащите основатели на САЩ,  предаде Асошиейтед прес.

"Непоклатимият дух е онова нещо, което ни определя като американци и вдъхнови хората да овладеят дивия Запад, да оцелеят по време на Голямата депресия и да създадат силна икономика", подчерта Обама. Той припомни, че в момента нацията е изправена пред предизвикателства, невиждани в историята. "Водим две войни. Борим се с дълбока рецесия. И икономиката ни, както и самата нация, са застрашени от проблеми, които сме пренебрегвали твърде дълго." Президентът спомена спираловидно растящите разходи за здравеопазването, обременяващи семейните, местните и федералните бюджети; лошите училища и необходимостта от промени в образователната система; зависимостта на САЩ от внос на горива.

Ще е необходим същият непоколебим дух за решаването на тези проблеми, подчерта Обама. Той се обърна към критиците на неговата политика с призива да си спомнят историята и да не забравят, че американците са стигнали до тук не с бездействие във времена на промяна и не като са предпочитали лесния начин. "Не така 13-те бивши колонии се превърнаха в Съединени американски щати", посочи той.

"Ние сме народ, който гледа към бъдещето. Ние сме народ, който прави бъдещето. И на днешния 4 юли трябва да извикаме отново онзи непоколебим дух", подчерта Обама в обръщението си към нацията, пише БТА.