Обама може да не бъде преизбран за втори мандат, прогнозира експерт
Обама може да не бъде преизбран за втори мандат, прогнозира експерт / Reuters, архив
Обама може да не бъде преизбран за втори мандат, прогнозира експерт
47116
Обама може да не бъде преизбран за втори мандат, прогнозира експерт
  • Обама може да не бъде преизбран за втори мандат, прогнозира експерт

Съществува реален шанс президентът на САЩ Барак Обама да не бъде преизбран за втори мандат, прогнозира експертът по международна сигурност Алекс Алексиев. Според него основните причини за това са тежката криза, в която се намира страната, както и твърде лявата политика, която води Обама. 

Чернокожият президент отдавна обяви намеренията си, че има желание да се пребори за втори мандат. В последните месеци той изпадна в открита война с основните си политически конкуренти - републиканците, които доминират в Конгреса. Обама стовари върху тях вината за финансовата криза.

Алексиев, който е и председател на УС на Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион, припомни, че почти винаги в американската история действащият президент е бил преизбиран и за втори мандат. Нещата обаче не са съвсем категорични за Обама.

„Америка се намира в състояние на тежка криза. Америка има дефицит всяка година от 1 трилион долара. В момента държавата се крепи на печатане на пари и взимане на пари назаем от Китай. Американската система за здравеопазване за възрастни хора ще фалира след две до пет години. Пенсионната система за възрастни е също пред фалит. Изглежда има някакво реориентиране от страна на американските евреи специално срещу президента Обама, защото той се смята от много от тях за антиизраелски настроен", заяви Алексиев.

Все пак очакванията са, че демократите отново ще издигнат кандидатурата на Обама. Тезата на експерта е, че ако той загуби от републиканците, например, ще последва политика в подкрепа на Израел и отчуждаване на отношенията с Близкия изток и Русия. Възможен е и конфликт с Европа на тема НАТО, тъй като евентуалният нов президент би повдигнал въпроса за издръжката на блока, която се осигурява на ¾ от данъците на американците.

Цялата пресконференция на Алекс Алексиев можете да чуете в звуковия файл