Обама излиза на първата си задгранична визита
Обама излиза на първата си задгранична визита / снимка: БГНЕС

Барак Обама ще посети Канада при първото си задгранично посещение като президент на САЩ. Визитата за голямо разочарование на жителите на столицата Отава, които искат да посрещнат президента, ще продължи по-малко от 7 часа. Обама няма да остане дори за вечеря, ще си тръгне в 22,00 часа по Гринуич, а съпругата му Мишел дори няма да го придружава, предаде Асошиейтед прес.

 

Президентът ще отиде в сградата на парламента, където ще има среща с премиера на Канада Стивън Харпър. На летището на Отава, преди да отпътува за Вашингтон, Обама ще има кратка среща и с канадски опозиционни лидери.

 

Очаква се мнозина жители на Отава да излязат по улиците на града, през които ще премине кортежът от автомобили, с които ще се придвижва президентът. Полицията предупреждава, че те ще успеят обаче да видят само колите, но не и Обама.

 

Канадците обаче не губят надежда. Те си спомнят, че по време на кратка визита на Бил и Хилари Клинтън, Хилари дори намери време да се попързаля с кънки на прочутия канал Ридо, а после двамата посадиха дръвче.

 

Но дори и да не видят новия президент на САЩ с очите си, жителите на Отава са горди с това, че Обама избра Канада за първата си визита в чужбина. От неговите 7 предшественици само трима избраха Канада за първата си визита зад граница. Това бяха Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши и Бил Клинтън. Буш-младши избра Мексико за първата си визита в чужбина и това обиди канадците, припомня БТА. Джими Картър и Джералд Форд дори не посетиха Канада, докато бяха на президентския пост, припомня Асошиейтед прес.