Обама иска преразглеждане на мерките за сигурност по летищата
Обама иска преразглеждане на мерките за сигурност по летищата / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама поиска да бъдат преразгледани съществуващите процедури за сигурност, създадени за идентифициране на потенциални терористи и за възпрепятстване на внасянето на експлозиви в пътнически самолети. Това съобщи по телевизия Ей Би Си говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от световните агенции.

Президентът поиска разследването да действа на два фронта след осуетения опит за атентат в самолета от Амстердам до Детройт, отбеляза Гибс. Следователите проверяват системата за вписване на потенциални терористи в пътническите списъци за безопасност, за да видят дали процедурите са били спазени както трябва и какво може да се направи, за да станат те по-ефективни, посочи говорителят. Той уточни, че тези списъци съдържат имената на около 550 000 души и отделните му раздели определят степента на опасност на заподозрените.

На второ място "президентът е поставил на министерството на вътрешната сигурност много конкретно въпроса как човек с нещо толкова опасно като пентрит е успял да се качи на самолет в Амстердам", добави Гибс.