Обама иска от Конгреса 6,2 млрд. долара за борба с ебола
Обама иска от Конгреса 6,2 млрд. долара за борба с ебола / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама иска от Конгреса да отпусне извънредно 6,2 млрд. долара за борба с ебола в страните от Западна Африка, където е източникът на заразата, и за предпазване на САЩ от евентуално разпространение на болестта на нейна територия, предаде АП.

Агенцията се позовава на правителствени източници, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията още не е разпространена официално.

2 млрд. долара от тази сума ще бъдат предоставени на Агенцията на САЩ за международно развитие, която е към Държавния департамент, и ще се използват за битка с вируса в Западна Африка. 2,4 млрд. ще бъдат дадени на министерството на здравеопазването, а повече от 1,5 млрд. ще отидат във специален фонд за извънредни ситуации. Около 112 млн. ще са на разположение на Пентагона.

Президентът Обама иска Конгресът да одобри тези пари още по време на сегашната си сесия, докато демократите все още имат контрол върху Сената. През следващата година съставът на горната камара на законодателния орган ще се обнови в съответствие с произведените вчера избори, на които републиканците получиха мнозинство в нея и затвърдиха контрола си върху Камарата на представителите.

Източник: БТА