Обама иска да възстанови имиджа на САЩ в ислямския свят
Обама иска да възстанови имиджа на САЩ в ислямския свят / БГНЕС

Барак Обама желае да възстанови имиджа на САЩ в чужбина, най-вече в мюсюлманския свят, заявява самият той в интервю, публикувано във в. „Чикаго Трибюн“. След като встъпи в длъжност новоизбраният американски президент ще произнесе реч в столица на държава от ислямския свят, предава АФП.

„Считам, че имаме уникална възможност да възстановим имиджа на Америка в света и в частност в мюсюлманския свят“, заявява Обама в интервюто, публикувано от всекидневника на неговата страница в интернет. Новият американски президент изразява „неуморимата“ си воля да „изгради отношения на взаимно уважение и партньорство в света и с доброжелателните народи, които искат техните и нашите граждани да просперират заедно“.

Светът „е готов да чуе това послание“, допълва той. Освен това Обама обещава, че неговата администрация няма да отстъпи в борбата срещу тероризма, имайки предвид неотдавнашните атентати в Индия.

„Посланието, което искам да изпратя, е че ние ще бъдем непреклонни в борбата срещу тероризма и екстремизма, на които стана свидетел Мумбай“, заявява още Обама. Без да го цитира директно, всекидневникът пише, че Барак Обама „планира да направи важно изявление в столица на ислямска държава“, част от политиката му за протягане на ръка, допълва БГНЕС.