Обама и Ромни са с равна подкрепа дни преди големия избор
Обама и Ромни са с равна подкрепа дни преди големия избор / снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Барак Обама и основният му съперник на предстоящите във вторник в страната президентски избори Мит Ромни имат еднаква подкрепа на национално равнище. Демократът Обама обаче има лека преднина пред републиканеца Ромни в три от най-оспорваните щати, показва всекидневното проучване на агенция Ройтерс и института Ипсос.

Президентът и бившият губернатор на Масачузетс имат подкрепата на по 46% от вероятните избиратели. Обама обаче води с 3% във Вирджиния и с по 2% във Флорида и Охайо.

Въпросните резултати са по-важни от този в национален мащаб, тъй като се очаква изборите да се решат в 8 или 9 щата, където изходът от надпреварата не е ясен предварително. Все пак преднината на Обама в ключовите щати е в рамките на допустимата статистическа грешка, отбелязва БТА.

Междувременно Барак Обама днес порица републиканския си съперник Мит Ромни, защото е разпространил реклама, която прави невярното внушение, че производството на автомобили Jeep се мести в Китай, предаде Ройтерс. Той обвини опонента си в преправяне на истината, за да изплаши избирателите в последните дни на кампанията.

Миналата седмица Ромни каза пред публика в Дефаянс, щата Охайо, че е прочел статия, в която се казвало, че компанията „Крайслер”, чиято собственост е Jeep, обмисляла да премести цялото производство на автомобили от тази марка в Китай. От щаба му излъчиха реклама, в която не се повтори твърдението за преместване на производството, но в която се казва, че от „Крайслер” обмисляли да започнат да произвеждат автомобили от марката в Китай, което по-рано беше казано от самата компания.

Създалото се объркване накара във вторник главния изпълнителен директор на „Крайслер” да потвърди отново, че компанията не мести производството на автомобили Jeep извън САЩ. Днес Обама поде темата и каза, че рекламата на Ромни е накарала работници да звънят, за да питат дали работните им места са гарантирани.