Обама: Целта на войната в Афганистан е достатъчно скромна и е изпълнима
Обама: Целта на войната в Афганистан е достатъчно скромна и е изпълнима / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че целта в афганистанската война е достатъчно скромна, за да може да бъде постигната, предаде АП.

Президентът отбеляза, че САЩ не се опитват да превърнат Афганистан в „модел на Джеферсънова демокрация". В интервю за предаването „Неделя сутрин" по телевизия Си Би Ес Обама посочи, че целта е да не се допусне Афганистан да бъде превърнат в убежище на терористи. „Това, което се стремим да правим, е трудно, много трудно, но е сравнително скромна цел", каза Обама.

В същото предаване той отбеляза, че все още му предстои работа за вършене, преди да постави окончателна оценка на управлението си, въпреки че по думите му „има доста добра репутация". Президентът уточни, че на икономиката тепърва й предстои да се възстанови.

Обама посочи някои постижения - предотвратяване на пълен крах на икономиката, спасяване на финансовите пазари и автомобилостроителната индустрия и приемане на закона за здравеопазването. Въпросът какво очаква с нетърпение да му се случи, когато всеки ден си тръгва от овалния кабинет, Обама определи като лесен - „вечеря с двете дъщери", отбелязва БТА.

Президентът приема времето, което прекарва със семейството си, като „награда". По думите му то му напомня за това, което прави като президент - да гарантира, че двете му деца живеят в силна държава.