„Нюйоркър: Хизбула е действала на своя глава в Бургас, без помощ от Иран
„Нюйоркър: Хизбула е действала на своя глава в Бургас, без помощ от Иран / снимка: Impact Press Group, архив

Експерти по сигурността в САЩ са на мнение, че ливанското шиитско движение "Хизбула" е осъществило само атентата на летището в Бургас миналото лято.

След терористичната атака в Бургас през юли миналата година командващият иранските елитни спецчасти за операции в чужбина "Ал Кудс" - Касем Сюлеймани, попитал подчинените си: "Някой знае ли нещо за това?" Никой нищо не знаел. "Хизбула" са действали на своя глава". Това е разказал представител на американското министерство на отбраната пред журналиста от "Нюйоркър" Декстър Филкинс.

Вариант на тази теза е публикуван и в англоезичния вестник "Джерузалем пост" в Израел, пише „Труд".

В него Матю Левит, един от известните анализатори на дейността на "Хизбула", казва, че атентатът в България е бил поръчан от Иран, но извършен самостоятелно от ливанската шиитска групировка без никаква логистична подкрепа от иранците. Левит е ръководител на програмата "Стейн" за разузнаване и борба с тероризма към вашингтонския Институт за близкоизточна политика. Той пише до израелското издание, че "Бургас е по заръка от Иран, но изглежда, "Хизбула" са реализирали заговора сами без иранска логистична подкрепа".

"Джерузалем пост" припомня, че броени дни след атентата в България от 18 юли 2012 г. и Израел, и САЩ са заявили, че това е съвместна операция на Иран и "Хизбула".

Освен това миналия юли според изданието канадка от ирански произход е била задържана и депортирана, след като е била забелязана да следи център на ортодоксални евреи в София.

"Иранци са се опитали същия месец да влязат в България, но им е бил отказана виза. Не е ясно дали иранците и "Хизбула" са координирали атаки срещу центъра "Хабад" и други обекти", посочва "Джерузалем пост"

"С годините "Ал Кудс" изградиха международна мрежа, част от която са хора от иранската диаспора, които могат да бъдат привлечени да подкрепят определени мисии. "Те са навсякъде", посочва друг източник на Декстър Филкинс.

През 2010 г. според западни представители "Ал Кудс" и "Хизбула" започват новата кампания срещу американски и израелски цели, от която се предполага, че е част и атентатът в Бургас. Това е контраатака срещу операциите за забавяне на иранската ядрена програма чрез кибератаки и ликвидиране на ирански ядрени специалисти, коментира "Нюйоркър". Сюлеймани е организирал нападения в Тайланд, Делхи, Лагос, Найроби - поне 30 заговора за две години.

В реч през 1990 г. Хаменей заявява, че мисията на "Ал Кудс" е да "изгради народни клетки на "Хизбула" по целия свят".

Макар тази цел да не е постигната, "Хизбула" се превърна в най-влиятелната сила в Ливан. Някои специалисти по Близкия изток вярват, че тя е станала по-независима от Иран.

Но на вечеря в Бейрут миналата година известният ливански политик Уалид Джумблат настоя, че лидерите на "Хизбула" продължават да се подчиняват на Техеран. "Налага се да седнеш и да разговаряш с тях, но какво да кажеш? Те не решават. Хаменей и Касем Сюлеймани взимат решенията."

Касем Сюлеймани е човекът, който преобразява Близкия изток - в момента той ръководи войната на Башар ал Асад в Сирия, пише още "Нюйоркър" в статията "Командир в сянка".

Джон Макгуайър, бивш служител на ЦРУ в Ирак, го нарича "най-силния оперативен ръководител в Близкия изток днес, за който никой не е чувал".

Отрядите "Ал Кудс" са елитно поделение на Революционната гвардия на Иран, те са "скалпелът на иранската външна политика, нещо като аналог на комбинация от ЦРУ и спецчастите на САЩ". От ислямската революция през 1979 г. насам тези части извършат диверсии срещу враговете на Иран и разпространяват влиянието на Техеран в целия район.

В момента хиляди членове на "Ал Кудс" са в Сирия да помагат на Асад и да координират навлизането в Сирия на бойци на "Хизбула", разказва още нюйоркското издание.

Хасан Шатери, който отдавна ръководи операциите на отрядите от Сирия, е убит през февруари при неизяснени обстоятелства на пътя между Дамаск и Бейрут. "Накрая той изпи сладкия сироп на мъченичеството", заявил в специално писмо духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей. На погребението е и 56-годишният генерал-майор Касем Сюлеймани - дребен мъж с посребряваща коса и късо подстригана брада, коментира "Нюйоркър".

Това е човекът, командващ "Ал Кудс" от 15 години. Когато Декстър Филкинс търси за коментар бивши и настоящи служители на спецлужби в САЩ, Израел и Западна Европа, при споменаването на името му обикновено следва дълга пауза и почти никакъв коментар. Това е противник, когото едновременно мразят и уважават, пише още Декстър Филкинс.