Нюйоркски съд призна босненец за виновен в опит за тероризъм
Нюйоркски съд призна босненец за виновен в опит за тероризъм / снимка: sxc.hu

Съдебното жури на федерален съд в Ню Йорк призна 28-годишния босненски имигрант Адис Медунджанин за виновен в опит да извърши терористичен акт в нюйоркското метро, предаде Асошиейтед прес. Той бе обвинен в планове да използва на територията на САЩ оръжие за масово поразяване, в оказване на подкрепа на терористична организация и в заговор за убийство на американски войници в Афганистан. В такива случай присъдата обикновено е доживотен затвор.

Медунджанин, който е американски гражданин, и двама негови съученици от гимназията - пакистанецът Наджибула Зази и афганистанец Зареин Ахмедзадаи - планирали да извършат самоубийствен терористичен акт в деня на осмата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 година, пише БТА. Според прокурора по делото и тримата били преминали подготовка в лагер на терористичната мрежа Ал Кайда в Пакистан преди да се съгласят да се заемат с подготовката на атентата в метрото.

Зази и Ахмедзадаи признали, че са подготвяли терористичен акт и се съгласили да сътрудничат на следствието. Медунджанин отрича, че е участвал в подготовката на опита за атентат. Прокурорът твърди, че именно босненецът е трябвало да се самовзриви.