Ню Йорк - главната цел на терористите
Ню Йорк - главната цел на терористите / netinfo

Ню Йорк остава главна цел на терористите и това се доказва от информацията за подготвяния в метрото на града терористичен акт, каза сенаторът от щата Ню Йорк Джеймс Шумър в интервю за нюйоркските вестници, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Сенаторът остро критикува американското министерство на вътрешната сигурност за това, че съкрати с 40 процента тази година средствата за борба с тероризма и за предотвратяване на терористични актове. През 2005 г. за тази цел бяха отделени 207 милиона долара, а през тази година - с 83 милиона долара по-малко.

В Ню Йорк излезе книгата на американския журналист Рон Зускинд, според която Ал Каида планирала атентат със смъртоносен газ в метрото в Ню Йорк малко преди началото на войната в Ирак през март 2003 г. Книгата се казва  "Доктрината на единия процент" и в нея пише, че заместникът на Осама бин Ладен, Айман аз Зауахири, отменил заповедта за извършване на терористичното действие през януари 2003 г., 45 дни преди определената дата. Зускинд се позовава на данни от разузнаването, получени от американските власти от информатор, внедрен в Ал Каида. В резултат на разпръскването на отровния газ в метрото трябвало да загинат хиляди хора.

Представител на полицията в Ню Йорк съобщи, че властите са имали информация за подготвяни терористични актове. Във ФБР обаче отказаха да коментират информацията, използвана в книгата на Зускинд.