американски войски
американски войски / Istock
В ясен сигнал към Москва американската армия обучава свои войски в Румъния, в непосредствена близост до руската война в Украйна, съобщи „Ню Йорк таймс“.

В югоизточната част на Румъния войските на 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия са разположени близо до мястото, където Москва складира боеприпаси на окупирания полуостров Крим, пише изданието.

„Войските на дивизията са разположени и в северната част на страната, само на няколко километра от границата с Украйна“, според NYT.
Вестникът посочва, че за първи път от Втората световна война насам 101-ва въздушнодесантна дивизия е разположена в Европа.

Според "Ню Йорк таймс" дивизията е получила заповед да разположи около 4000 войници и висши командири само няколко седмици след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Цитиран е командирът на мисията в Румъния, генерал-майор от Сухопътните войски на САЩ Джей Пи Макгий, който казва, че обучението с източноевропейски войници е от особена полза.

"Получаваме възможност за учения и действия на самия терен, който може да ни се наложи да защитаваме", каза Макгий, цитиран от NYT.

 
БГНЕС