Нури ал Малики се отказва от премиерския пост в Ирак
Нури ал Малики се отказва от премиерския пост в Ирак / снимка: БГНЕС

Нури ал Малики, премиер на Ирак през изминалите осем години, обяви официално, че се отказва от поста в полза на своя приемник Хайдер ал Абади, слагайки край на политическа безизходица, хвърлила страната в несигурност, докато тя се опитва да се справи със сунитски бунт, предаде Асошиейтед прес.

"Обявявам пред вас, че оттеглям кандидатурата си в полза на своя брат Хайдер ал Абади, за да облекча развитието на политическия процес и съставянето на ново правителство, заяви Малики в телевизионно обръщение, застанал редом с Абади и други шиитски политици, посочва Ройтерс.

Малики подчерта, че решението му се основава на желанието да пази висшите интереси на страната и добави, че той няма да бъде причина за каквито и да било кръвопролития.

"Ще продължа да браня Ирак и неговия народ", добави Малики. Малики беше подложен на огромен натиск да се оттегли в полза на не толкова поляризираща фигура, способна да противодейства на групировката "Ислямска държава", която създава най-голямата заплаха за сигурността на Ирак от падането на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Иракският президент Фуад Масум възложи в понеделник на Абади да състави следващото правителство, но досега Малики отказваше да се оттегли, заплашвайки президента със съдебни действия за нарушаване на конституцията, както той твърдеше, с назначаването на Абади.

ООН нарече оттеглянето на Малики „историческа стъпка" за Ирак

Специалният представител на ООН в Багдад Николай Младенов определи като "историческа стъпка" за Ирак решението на досегашния иракски премиер Нури ал Малики да се оттегли, предаде Франс прес.

"Решението на Малики да даде възможност за сформиране на ново правителство без повече бавене свидетелства за държавническа позиция и ангажимент към демократичния процес и конституцията", заяви той в комюнике. Това ще позволи да се извърши друга историческа стъпка: мирно предаване на управлението в страна, преживяла толкова много кланета и насилие, добави Младенов.

Белият дом приветства Малики за отказа му да се бори за трети мандат и за изразената подкрепа за неговия приемник Хайдер ал Абади, съобщи Ройтерс.

"Днес иракчаните направиха нова важна крачка напред в обединяването на страната си", посочи в комюнике съветничката на американския президент Барак Обама по националната сигурност Сюзан Райс.

Приветстваме премиера Малики за решението му да подкрепи приемника си Хайдер ал Абади в усилията му да състави ново правителство съгласно конституцията, каза Райс. Тя изтъкна, че новият министър-председател е получил послания за подкрепа от цял свят. "Това е окуражаващо и се надяваме то да даде възможност на Ирак да поеме по нов път и да обедини народа му срещу заплахата, каквато представлява "Ислямска държава", отбеляза съветничката.

Източник: БТА