Няма споразумение за продължителен престой на американската армия в Ирак
Няма споразумение за продължителен престой на американската армия в Ирак / снимкa: БГНЕС

САЩ и Ирак са се отказали да търсят съгласие за продължаване на присъствието на американски части в страната преди края на президентството на Джордж Буш, твърди "Вашингтон пост", цитиран от БГНЕС.

Според пожелали анонимност американски офицери, които вестникът цитира, следващата американска администрация ще наследи този проблем. Преговарящите се надяваха да постигнат до 31 юли официално съгласие за продължаване на присъствието на американската армия. Неуспехът се дължал, както на сложността на проблема, така и на отхвърлянето от иракчаните на американските условия.

Багдад и Вашингтон преговарят по условията за оставането на американски части в страната след 31 декември, когато изтича мандатът на ООН. Сега според "Вашингтон пост" двете страни работели върху междинен документ, който да позволи на американската армия да извършва операции, след като изтече мандатът на ООН.

Президентът Буш нееднократно е отхвърлял идеята за разработването на график за изтегляне на войските, за което Ирак настоява. "Иракчаните искат да са уверени, че чуждите войски няма да останат вечно", цитира изданието неназован американски военен.