Няма опасност за живота на ранените от руската подводница
Няма опасност за живота на ранените от руската подводница / снимкa: БГНЕС
Няма опасност за живота на пострадалите от аварията на руската ядрена подводница, причинила смъртта на 20 души. Тя е изправна и самостоятелно е стигнала от Японско море до базата си в Далечния изток, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира изявление на помощник-главнокомандващия ВМФ на Русия Игор Дигало.

Сред загиналите са трима членове на екипажа и 17 цивилни. Повечето от тях са от екипа на Амурския корабостроителен завод, произвел подводницата. 21 души са ранени, почти всички са с лека степен на отравяне, но са без опасност за живота. Общо в подводницата е имало 208 души.

Нещастието стана по време на изпитанията на новата подводница. По първоначални данни то е било предизвикано от несанкционирано задействане на системата за потушаване на пожар. Според първите изводи на експертите загиналите са починали от вдишване на фреон, който е бил изхвърлен във въздуха от задействалата се противопожарна система.

Подводницата е технически изправна - атомният й реактор е изправен и няма повишаване на радиационния фон, съобщи главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Висоцки. Военният флот ще участва в разследването на инцидента, макар че новата подводница още не е била приета в състава на флота, а е била на етап заводски ходови изпитания, извършвани от екипа на производителя.

Руският президент Дмитрий Медведев е възложил внимателно да се разследва инцидента и да се окаже помощ на семействата на загиналите и пострадалите.

По-рано стана ясно, че фреонът е причинил смъртта на 20-те жертви, предаде БТА. Смъртоносният газ изтекъл при включването на противопожарната система на подводницата по време на изпитания в Японско море. Все още не е изяснено какво е активирало системата. Според високопоставени руски военни това е довело до затваряне на две секции в носа на атомната подводница. Противопожарната система на борда на подводницата е на три равнища. Най-високото е изпускане на охлаждащия газ фреон, който обаче убива моментално. Равнището на радиацията на борда й е нормално.

Междувременно стана ясно, че Япония иска от Русия подробна информация за инцидента с подводницата. Токио се интересува от координатите, където е станало произшествието, причината за него и от последиците, съобщи ИТАР-ТАСС, която цитира японското външно министерство.

Възможно е инцидентът да е станал близо до японските териториални води, отбелязва японското Министерство на външните работи, според което стъпките, предприети досега от руската страна са недостатъчни. Агенция Киодо съобщава, позовавайки се на правителствени източници, че Токио е предал искането си чрез посолството на Русия в Пекин до командването на руския Тихиокеански флот.