Няма нота за размяна на медиците с осъдения за атентата над Локърби
Няма нота за размяна на медиците с осъдения за атентата над Локърби / netinfo

Няма писмен документ с искане на либийската страна за размяна на българските медицински сестри с осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи, каза пред журналисти в Щутгарт българският външен министър Ивайло Калфин.

На 29 декември Муамар Кадафи на практика направи връзка с Локърби, но "никъде това го няма това в писмен документ и никога досега не са го казвали като условие", заяви министърът.

Коментарът на Калфин беше във връзка с информации, че либийският лидер е поставил като условие за преразглеждане на смъртните присъди на българките изплащането на финансови компенсации на роднините на болните от СПИН либийски деца и освобождаване на осъдения за атентата над Локърби. Според либийския източник условията са формулирани в нота на Кадафи до правителствата на страни-членки на Европейския съюз и Съединените щати.

Няма такава нота, заяви българският министър на външните работи.

Преди това пред български журналисти министърът по европейските въпроси на германската провинция Баден – Вюртемберг заяви, че външнополитическите ангажименти на германското правителство за решаването на случая с българските медици в Либия ще бъдат изпълнени.

„Германия ще направи за българските медици всичко, което е по силите и, но на отговорните лица трябва да се даде възможност да решат с какви средства ще въздействат за разплитането на този труден случай.” С тези думи министър Вили Щехеле отговори на въпроса дали Германия е готова да подкрепи икономически санкции срещу Либия.