Няма да спазят срока за преместване на отровните вещества от Сирия
Няма да спазят срока за преместване на отровните вещества от Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Смъртоносните отровни вещества, които трябваше да бъдат преместени от Сирия до 31 декември, все още не са докарани в пристанището, откъдето трябва да се натоварят на кораби, заяви вчера руският дипломат Михаил Улянов, цитиран от РИА Новости и Ройтерс.

Крайният срок няма да се спази, тъй като отровни вещества, които могат да се използват за газ зарин, газ Ви Екс и други агенти, все още чакат да бъдат извозени до пристанището Латакия. „Преместването все още не е започнало”, заяви Улянов след международна среща, посветена на отстраняването от Сирия на химическите оръжия.

Сирийските правителствени сили превзеха по-рано този месец важна магистрала, свързваща Дамаск с крайбрежните райони, но според Улянов въпреки това транспортирането на химическите вещества може да се окаже доста несигурно начинание. „Ще трябва да се превозят по опасни пътища, има няколко опасни отсечки”,
казва руският дипломат.

По думите на Улянов експерти от няколко страни, ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са се споразумели за план за превоз на отровните вещества от пристанището в международни води, но не разкри повече подробности, съобщава БТА.

В сряда той заяви, че докато са в сирийски териториални води, руски и китайски военни кораби ще ескортират датските и норвежките контейнеровози, които ще превозят отровните вещества за унищожаване далеч от зоната на конфликта, отбелязва Ройтерс.