Новото гръцко правителство положи клетва
Новото гръцко правителство положи клетва / снимки: Reuters

Новото гръцко правителство на премиера Лукас Пападимос положи клетва пред парламента на церемония, предавана пряко по публичната телевизия Нет.

Церемонията започна малко след 16.00 ч. местно време и на нея присъстваше главата на гръцката православна църква архиепископ Йеронимос. В коалиционния кабинет досегашният финансов министър Евангелос Венизелос от ПАСОК запазва поста, а министър на външните работи ще е бившият еврокомисар по въпросите на околната среда Ставрос Димас от партия Нова демокрация.

Освен това Венизелос запазва поста вицепремиер. В правителството за първи път 1974 г. влезе крайната десница, чиито представители Макис Воридис и Адонис Георгиадис заемат съответно постовете министър на транспорта и държавен секретар по развитието и търговския флот, предава БГНЕС. В състава на новия кабинет влизат 17 министри, от които 14 са представители на ПАСОК, като само двама са новите лица.

Досегашните си постове запазват Андреас Ловердос, Анна Диамандопулу и Георгиос Папаконстантину съответно на здравеопазването, образованието и околната среда и енергетиката.

Новото гръцко правителство положи клетва
netinfo