Новото чешко правителство получи вот на доверие
Новото чешко правителство получи вот на доверие / БГНЕС

Новото чешко правителство на премиера Мирек Тополанек, което има подкрепата точно на половината от общо 200 депутати, получи вот на доверие в парламента благодарение на двама народни представители от опозицията, които се въздържаха при гласуването, предаде ДПА.

Михал Поханка и Милош Мелчак от Чешката социалдемократическа партия /ЧСДП/ потвърдиха по-рано, че ще подкрепят кабинета на коалицията между Гражданската демократическа партия /ГДП/, Християндемократичния съюз-Чехословашка народна партия /ХДС - ЧСНП/ и Партията на зелените.

Двамата отцепници се аргументираха с желанието да се сложи край на започналата преди повече от седем месеца политическа криза. Причина за нея бе фактът, че десницата и левицата спечелиха по 100 места в 200-членната долна камара на парламента. Поханка и Мелчак си навлякоха гневни обвинения в корупция от опозицията.

Преди вота на доверие Тополанек обеща, че тройната коалиция ще се стреми към диалог към с опозиционните формации, ако получи подкрепата на долната камара на парламента. Моето правителство на консенсуса е най-добрият начин за излизане от кризата, подчерта той.

Опозиционният лидер Иржи Пароубек обаче отхвърли аргументите на Тополанек. Председателят на ЧСДП определи правителството като антинародно и предупреди, че то излага на опасност социалния мир и ще забави процеса на европейска интеграция.

През октомври първото коалиционно правителство на Мирек Тополанек не получи необходимото мнозинство, за да му бъде гласувано доверие. Тогава той обеща, че при повторен неуспех ще напусне лидерския пост на партията си, в която настъпи открит бунт заради отстъпките на Тополанек при разпределянето на министерските постове.