Новият президент на Киргизстан положи клетва
Новият президент на Киргизстан положи клетва / снимка: БГНЕС, архив

Новият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев положи клетва в Бишкек. Встъпването му в длъжност бележи първия мирен преход на властта в тази бивша съветска република от Централна Азия, преживяла две революции от 2005 г. насам, предаде Франс прес.

Избран в края на октомври, новият лидер се закле "пред Бога и народа да бъде справедлив, изпълнявайки функциите на държавен глава, да брани човешките и гражданските права, да зачита конституцията на Киргизстан, да защитава единството на народа, целостта и сигурността на държавата".

Церемонията се състоя в Националната филхармония в Бишкек в присъствието на гости от чужбина, сред които бяха президентът на Турция Абдуллах Гюл и грузинският държавен глава Михаил Саакашвили. Президентът Атамбаев ще произнесе кратко слово и ще приеме военен парад пред сградата на парламента.

Бивш премиер до изборите за държавен лидер на 30 октомври, той поема постта от съратничката си Роза Отунбаева - първата жена, управлявала една от средноазиатските страни по време на преходния период след кървавия преврат през април 2010 г., когато бе свален и прогонен от страната тогавашният лидер Курманбек Бакиев, предава БТА.

За пръв път в историята си на независима държава - след разпадането на Съветския съюз, Киргизстан "създава прецедент с този мирен и доброволен преход на властта след демократични избори", подчерта вчера Отунбаева в парламента на страната. Бакиев бе застанал начело на Киргизстан през март 2005 г. след въстание, свалило държавния глава Аскар Акаев, управлявал още от съветско време.

Атамбаев застава на кормилото на държава, в която са се натрупанили много политически и етнически проблеми. През лятото на 2010 г. в южните региони избухнаха кръвопролитни сблъсъци на етническа почва между киргизкото мнозинство и узбекското малцинство.