Новият кмет на Ню Йорк ще прилага либерална програма
Новият кмет на Ню Йорк ще прилага либерална програма / снимка: БГНЕС

Новият кмет на Ню Йорк, демократът Бил де Блазио ще прокара амбициозна либерална програма, която трябва да намали икономическото неравенство в Голямата ябълка, предаде Асошиейтед прес.

По време на предизборната си кампания, наречена Приказка за двата града, Де Блазио разкритикува различията в мегаполиса и обеща да подобри икономиката, образованието и качеството на живота на малцинствата и в работническите квартали на града, след като години наред администрацията на досегашния кмет Майкъл Блумбърг беше фокусирана около Манхатън.

Де Блазио ще се бори и със злоупотребите в полицията на Ню Йорк, както и с практиката за задържане на хора на улицата с цел разпит, само защото те са се сторили на полицаите подозрителни, предава БТА.

Новият кмет вече посочи, че няма да остави начело на полицията настоящия й началник Реймънд Кели, но не обяви засега избора си за нов полицейски шеф.

Очаква се Де Блазио да се изправи в скоро време пред голяма фискална криза. Договорите на общината с общинските синдикати са изтекли и много от синдикалните лидери иска плащане на суми със задна дата, което може да коства на финансите 7,8 милиарда долара.

Въпреки че се слави като идеалист Де Блазио е показвал и прагматичната си страна, работейки за Бил и Хилари Клинтън и спечелил си репутацията на посредник при постигането на важни споразумения в общинския съвет на Ню Йорк, посочва АП.

Бил де Блазио встъпва в длъжност на 1 януари 2014 г.