Новият френски премиер встъпи в длъжност и започна да съставя кабинета си
Новият френски премиер встъпи в длъжност и започна да съставя кабинета си / снимка: Reuters

Номинираният от Франсоа Оланд за премиер Жан-Марк Еро встъпи в длъжност след кратка церемония по предаване на властта в присъствието на предшественика му Франсоа Фийон, предаде Франс прес. По-късно Оланд обяви състава на новото правителство на премиера Жан-Марк Еро.

Министър на външните работи е Лоран Фабиюс. 65-годишният Фабиюс е бивш премиер на Франция, предаде БТА.

Новият министър на икономиката, финансите и външната търговия е Пиер Московиси. 54-годишният Московиси оглавяваше предизборния щат на Оланд и е бивш министър по европейските въпроси.

Жером Каюзак е назначен за делегиран министър за бюджета. Той ще подпомага Московиси в сегашния период на криза в еврозоната.

Новият френски министър на труда е 60-годишният Мишел Сапен, друг близък сътрудник на новия президент.

За съживяването на промишлеността ще отговаря 49-годишният Арно Монтбур от лявото крило на Френската социалистическа партия (ФСП).

64-годишният Жан-Ив Льо Дриан е новият министър на отбраната. Манюел Валс от дясното крило на ФСП поема министерството на вътрешните работи.

Депутатката от Френска Гвиана Кристиан Тобира, на 60 години, е новият министър на правосъдието.

34-годишната французойка от марокански произход Наджат Вало-Белкасем ще е министър за правата на жените и говорител на правителството.

38-годишната Орели Филипети е новият министър на културата, а 53-годишната Марисол Турен поема социалните дела и здравеопазването.

Лидерът на социалистическата партия Мартин Обри, която също бе споменавана като възможен премиер, съобщи тази сутрин, че няма да влезе в новия кабинет.

Това е първото правителство в историята на Франция, в което има по равен брой мъже и жени. Кабинетът наброява 34 души, без да се брои премиерът.

По този начин президентът Франсоа Оланд спази своето предизборно обещание в неговото правителство да има по равен брой мъже и жени, отбелязва АФП. Почти всички ключови министерски постове, с изключение на този на правосъдието, обаче са поверени на мъже.

Предишното френско правителство на десния премиер Франсоа Фийон включваше 32 министри и държавни секретари.