Новият естонски президент положи клетва за стъпване в длъжност
Новият естонски президент положи клетва за стъпване в длъжност / netinfo

Новият естонски президент Тоомас Хендрик Илвес положи клетва за стъпване в длъжност за мандат от пет години. Илвес заяви в кратка реч, че една от основните му цели ще е да направи балтийската държава по-добро място за живот за младите поколения. Той добави, че ще посвети повече усилия за утвърждаване на ролята на Естония в международните организации като Европейския съюз и НАТО, а във вътрешнополитически план ще насочи вниманието си към социалното равноправие.

Новият държавен глава на възраст 52 години положи клетвата в парламента. Той е третият президент на Естония, откакто страната отвоюва независимостта си през 1991 г. след близо 50-годишна съветска окупация.

На избори на 23 септември Илвес, който е бивш дипломат с американско образование и бивш външен министър, победи с малка преднина досегашния президент Арнолд Рюйтел. Рюйтел /78 г./ оглавяваше страната от 2001 г.

Въпреки че президентът в Естония има предимно церемониални функции, той се възприема като пример за морал отвъд междупартийните противоречия. Подобно на латвийската си колежка Вайра Вике-Фрейберга и на литовския държавен глава Валдас Адамкус Илвес също е бивш изгнаник.