Новият австралийски премиер представи кабинета си
Новият австралийски премиер представи кабинета си / netinfo

Новият австралийски премиер Кевин Ръд представи кабинета си, първият лейбъристки кабинет от 11 години насам, предаде Ройтерс. Новото правителство ще положи клетва в понеделник.

Важният пост на министър на държавното съкровище е поверен на Уейн Суон, завършил икономика, бивш университетски преподавател и съветник през 80-те на щатското лейбъристко правителство на Куинсланд. След това ръководи лейбъристката партия в Куинсланд. Суон обещава да държи под строг контрол държавните разходи и да запази независимостта на централната банка при определяне на лихвените проценти, за да държи ниска инфлацията.

Министър на финансите става Линдзи Танър.

Както се очакваше, за заместник министър-председател е назначена Джулия Гилард, която бе номер две в лейбъристката партия. За пръв път в 106-годишната история на австралийските правителства жена заема толкова висок пост. Тя ще отговаря за образованието и пазара на труда.

Другата фигура, която привлича вниманието на медиите е бившият рок певец Питър Гарет, който става министър на околната среда, изкуствата и културното наследство.

От досегашното министерство на околната среда се обособява министерство на климатичните промени и водите, което е поверено на Пени Уонг. Тя е родена в Малайзия. Пристига в Австралия като дете. Преди да влезе в парламента като сенатор, работи като адвокат.

Гарет и Уонг ще придружават Ръд на конференцията за климатичните промени, която ще се състои идния месец на индонезийския остров Бали. Това ще е и първото пътуване на Ръд в чужбина като премиер.

Постът на външен министър е поверен на юриста Стивън Смит, бивш съветник на бившия премиер Пол Китинг.

50-годишният Ръд дойде на власт, след като лейбъристите спечелиха изборите в събота и сложиха край на 11-годишното управление на консерваторите.