Новият архиепископ на Варшава подаде оставка
Новият архиепископ на Варшава подаде оставка / netinfo


Новият архиепископ на Варшава Станислав Велгус е подал оставка заради скандала след разкритията, че е бил агент на комунистическите служби в Полша, съобщиха осведомителните агенции, като се позоваха на мисията на Ватикана в Полша.

В изявление на мисията се посочва, че папа Бенедикт Шестнайсети е приел оставката на Велгус. Съобщението бе разпространено само половин час преди заплануваното начало на церемонията по официалното назначаване на Велгус за архиепископ на Варшава. Папата е помолил предшественика на Велгус кардинал Юзеф Глемп да изпълнява временно задълженията му, докато бъде назначен нов архиепископ.

Церемонията по встъпването му на поста трябваше да се състои в катедралата "Свети Ян" в присъствието на полския президент Лех Качински и видни представители на правителството и клира.

Папата назначи Станислав Велгус за архиепископ на Варшава на 6 декември.

Велгус първоначално отричаше твърденията, че е бил таен агент по времето на комунизма, но в петък църковна комисия установи, че това е вярно. Тогава духовникът призна, че през 1978 г. наистина е подписал споразумение за сътрудничество в

замяна на разрешение да замине да учи в Западна Германия. Той декларира, че не е доносничил за никого и на никого не е навредил.