Президентът Румен Радев ще представлява България в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), която ще се състои във Великобритания. Домакин на събитието е новият премиер на кралството Киър Стармър, който ще посрещне държавни и правителствени ръководители от Европа в двореца „Бленъм“ близо до Оксфорд.

Радев беше посрещнат в „Бленъм“ от министър-председателя на Великобритания Киър Стармър.

На срещата на високо равнище ще участват 47 делегации. Сред ръководителите на делегации са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералните секретари на НАТО и на Съвета на Европа – Йенс Столтенберг и Мария Пейчинович Бурич.

По време на форума българският президент ще участва в тематична кръгла маса, посветена на енергетиката и свързаността, на която заедно с 12 други държавни лидери ще дискутират енергийната сигурност в Европа. В рамките на ЕПО се предвижда Румен Радев да проведе двустранни срещи.

Европейската политическа общност е платформа, чиято цел е да насърчи политическия диалог и сътрудничеството между лидерите на европейските държави за търсене на решения на въпроси от общ интерес, както и за укрепване на сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня