Нови трусове люляха Китай
Нови трусове люляха Китай / снимка: БГНЕС

Нови трусове с магнитуд от 5 до 6 по скалата на Рихтер бяха регистрирани в китайската провинция Съчуан. Не се съобщава за нови жертви и разрушения. Междувременно агенция "Синхуа" събощи, че най-малко 270 деца са загинали в срутила се сграда на училище в югозападен Китай при силното земетресение в понеделник. Повече от 400 от общо 857 ученици си почивали в триетажните спални помещения към училището, когато земята се разтресла. 139 от тях успели да се спасят преди сградата да рухне, но 270 са загинали, посочва агенцията. Съдбата на много от учениците остава неизвестна.

600 души участват в спасителните работи. Група от 33 чуждестранни туристи са били спасени и евакуирани от района на бедствието. Сред туристите, които са се оказали откъснати от света след земетресението, има граждани на Великобритания, САЩ и Франция. Те са били на екскурзия в природния обект Улун, където е разположен най-големият резерват за панди в Китай.

Китайското правителство отправи призив към хората да предоставят техника и инструменти за спасителните работи. Властите призоваха гражданите да предоставят всякакви инструменти и техника - от чукове и лопати до кранове и гумени лодки, които могат да бъдат използвани при спасителните работи и издирването на оцелели. В провинция Съчуан са загинали 14 463 души, сочат последните данните от снощи. В цял Китай вчера бяха преброени 14 866 жертви.