/ БТА
След 10-дневно намаляване на напрежението днес в комплекса на джамията Ал-Акса в Ерусалим отново избухнаха сблъсъци между израелци и палестинци, съобщава БГНЕС. 

Израелската полиция съобщи, че е отблъснала "десетки бунтовници", които са "хвърляли камъни и други предмети" по силите за сигурност.
Пред джамията има засилено полицейско присъствие, а от палестинският "Червен полумесец" все още не са съобщили за жертви на насилието.
Сблъсъците се случиха на годишнината от независимостта на Израел и последваха напрегнат период, в който съвпаднаха мюсюлманският месец Рамадан, еврейският празник Пасха и християнският Великден.

От средата на април досега в сблъсъците между израелската полиция и палестинците в района на джамията Ал-Акса бяха ранени близо 300 души.
Мястото е третото по важност в исляма. То е и най-святото място на юдаизма, известно е на евреите като Храмовия хълм.

Палестинците са разгневени от увеличаването на броя на еврейските посещения в комплекса, който по дългогодишна традиция евреите могат да посещават, но не им е позволено да се молят.

Израелският външен министър Яир Лапид заяви, че еврейската държава "няма да промени" това статукво.

Миналата седмица от "Хамас" заплашиха Израел с ракети и нападения срещу синагоги, ако израелските сили продължат да нахлуват в обекта.
"Трябва да сте готови за голяма битка, ако (израелската) окупация не спре да атакува джамията Ал-Акса", заяви Яхия Синвар - ръководител на 'Хамас" в блокирания от Израел палестински анклав.

Нахлуването на израелската полиция в комплекса миналия месец предизвика широко недоволство от страна на регионалните лидери.
Йордания, която управлява светите места в Ерусалим, обвини Израел, че нарушава дългогодишното статукво, което позволява на всички вероизповедания да се покланят на свещените си места в града.

В резултат на нарастващото насилие от 22 март насам при четири отделни нападения на територията на Израел бяха убити 12 израелци и двама украинци. Две от смъртоносните нападения бяха извършени в района на Тел Авив от палестинци.

През същия период са загинали общо 26 палестинци и трима граждани на Израел от арабски произход. 
БГНЕС, AFP