Нови два труса в Китай
Нови два труса в Китай / netinfo

Нови два труса са регистрирани в Китайската провинция Съчуан, пострадала от опустошителното земетресение от 12 май, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция Синхуа.

Трус с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер разлюля окръг Вънчуан - епицентър на майското земетресение, отбелязва китайската агенция, цитирайки местната сеизмологична служба.

Втори трус със сила 6,1 по Рихтер и епицентър на границата между окръзите Пину и Бейчуан (също силно пострадали от бедствието от 12 май), е регистриран в 16,32 часа местно време (08,32 ч по Гринуич). Той продължил относително дълго и бил усетен и в главния град на провинция Съчуан - Ченду.

Според Асошиейтед прес, която се позовава на Института за геоложки проучвания на САЩ, днешният трус е един, с магнитуд 5,8, а епицентърът му се намира на 65 км северно от град Мянян в Съчуан. Засега няма данни за жертви или разрушения.

При земетресението от 7,9-та степен на 12 май загинаха близо 70 000 души, около 18 000 се водят за изчезнали, а над 5 милиона останаха без подслон. Поне три сериозни вторични труса бяха регистрирани на 24 юли. Тогава загинаха двама души и бяха ранени десетки хора.

След 12 май в Съчуан е имало стотици вторични трусове, но с ниска интензивност.