Нови доказателства оневиняват медиците ни в Либия?
Нови доказателства оневиняват медиците ни в Либия? / netinfo

Учени откриха нови доказателства, че палестинският лекар и петте български медицински сестри не са заразявали преднамерено стотици деца в либийска болница с вируса на СПИН, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на публикация в най-новия брой на списание "Нейчър".

Агенцията припомня, че шестимата медици са изправени пред либийски съд и се очаква до две седмици да бъдат произнесени присъдите.

След анализ на кръвни проби, взети от 44 болни деца и съдържащи вирусите на СПИН и на хепатит, експертите стигнали до извода, че заразяването е започнало в болницата и районите около нея доста време преди медицинските сестри и лекарят да пристигнат там през 1998 г., пише АП. Всички изследвани деца били заразени едновременно с вирус, който е типичен за западните райони на Африка. В Либия има много имигранти именно от тези части на континента, се посочва в доклада на медицинските експерти.

Генетичната информация, характеризираща ХИВ вируса, се променя във времето и по този начин се създава нещо като молекулярен часовник, който учените използват, за да установят кога е настъпила заразата. Изводите са, че заразяването е станало преди изправените пред съда медици да са постъпили на работа в болницата, най-вероятно около три години преди това, посочва АП, като се позовава на публикацията в "Нейчър".

Анализът на вируса на хепатит, открит у някои от децата, също показва, че заразата е настъпила преди българските медицински сестри да са постъпили на работа в болницата в Бенгази.

Наличните доказателства по делото показват, че децата са били заразени с ХИВ вирус поради отдавна съществуващи проблеми с контрола върху заразите в болницата, посочва Оливър Пайбъс от Оксфордския университет. По всяка вероятност проблемите включват неправилни процедури за стерилизиране преди правене на инжекции.

Пайбъс е един от авторите на новия анализ, който днес ще бъде публикуван в списание "Нейчър".

Томас Лайтнер от Националната лаборатория в Лос Аламос, САЩ, който е извършил паралелен анализ на кръвни проби от някои от болните либийски деца, подчертава, че експертите получават сходни резултати при използването на различни методи за

разчитане на информацията от "молекулярния часовник", пише АП. Лайтнер не е участвал в екипа, изготвил публикацията в списание "Нейчър". А това прави изводите "доста убедителни", подчертава американският учен.

Доктор Виторио Колици от Университета в Рим, който е също сред авторите на анализа в "Нейчър", заяви, че не знае дали изнесените данни ще бъдат официално представени в съда. След като учените си свършиха работата, посочи той, "топката е в ръцете на политиците и журналистите".

АП припомня, че палестинският лекар и българките бяха признати от либийски съд за виновни в преднамереното заразяване на над 400 либийски деца със СПИН и получиха смъртни присъди. Това предизвика остра международна реакция срещу нередностите, допуснати по време на процеса, посочва АП. Либия бе обвинена, че е изфабрикувала обвиненията, за да прикрие ниската хигиена в болниците в страната. През декември миналата година Върховния съд на Либия върна делото за нов процес.